Linux.com

Problem with Sound

Link to this post 08 May 10

Hello Mates,

i've got an new (for me new) PC and he is perfect. The only one thing,
that don't really run is the Sound.
I have the N68-S from ASRock and use the Onboard Sound.
If i hear Music with Amarok, or watch a movie with vlc, and a
Systemsound comes up, the Sound from Amarok or vlc is broken.
If i go into Amarok and reclick the last File, i can hear it. By
watching Movies, i must stop the movie restart it, and move in the
timeline forward.
Now i have experimented. The Problem comes if the Soundfile is ogg and
by wav, too.

I've runned alsa.info.sh
[li]http://www.alsa-
project.org/db/?f=1452d284523178cdeb274f8aa3bbfb0079549ffb
[/li]

I'm using alsa as my Sounddaemon, and inside KDE i have Phonon with the
xine Backend. Pulseaudio isn't installed.

Has anyone an Idea? Status quo is annoying... :(

Link to this post 08 May 10

I think you may solve your problem by enabling software mixing through "dmix".

If my suspicions are correct, your sound card does not support hardware mixing, and software mixing is disabled. That would mean that only one application at a time would have the permissions to send data to your audio device, since the device would not know how to combine multiple audio streams. Enabling "dmix" would mean that multiple audio streams get combined by software instead of hardware, which would solve the problem.

Try creating the file .asoundrc in your home folder (notice the dot in the filename) and add this text to it in order to enable dmix:

pcm.!default {
type plug
slave.pcm "dmixer"
}

pcm.dmixer {
type dmix
ipc_key 1024
slave {
pcm "hw:1,0"
period_time 0
period_size 1024
buffer_size 4096
rate 44100
}
bindings {
0 0
1 1
}
}

ctl.dmixer {
type hw
card 0
}

Link to this post 21 May 10

Thank you very much. That works :-)

Who we are ?

The Linux Foundation is a non-profit consortium dedicated to the growth of Linux.

More About the foundation...

Frequent Questions

Join / Linux Training / Board