August 18, 2012

how to setup usb modem on ubuntu

Forums: 

I've spent the past 2 days and 1½ hour from the third day trying to figure out how to configure my USB modem to start surfing on the net. And now i give up. Obviously i dont know what i'm doing so i need some help. I'm gettin an error when trying to connect with wvdial. Here is the error from the terminal:

--> Initializing modem.
--> Sending: AT + CGDCONT=1, "IP", "bredband.tre.se"
AT + CGDCONT=1, "IP", "bredband.tre.se"
OK
--> Modem initialized.
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: AT + CGDCONT=1, "IP", "bredband.tre.se"
AT + CGDCONT=1, "IP", "bredband.tre.se"
OK
--> Modem initialized.
--> Sending: ATDT*99#
--> Waiting for carrier. ATDT*99# ~[7f]}#@!}!}!} }9}#}%B#}%}(}"}'}"}"}&} } } } }%}&URy,kT~
CONNECT
--> Carrier detected. Waiting for prompt.
~[7f]}#@!}!}"} }9}#}%B#}%}(}"}'}"}"}&} } } } }%}&URy,'9~
--> PPP negotiation detected.
--> Starting pppd at Fri Aug 17 19:20:17 2012
--> Pid of pppd: 10401
--> Using interface ppp0
--> pppd: ��B
--> pppd: ��B
--> pppd: ��B
--> pppd: ��B
--> pppd: ��B
--> pppd: ��B
--> pppd: ��B
--> Disconnecting at Fri Aug 17 19:20:18 2012
--> The PPP daemon has died: A modem hung up the phone (exit code = 16) --> man pppd explains pppd error codes in more detail.
--> Try again and look into /var/log/messages and the wvdial and pppd man pages for more information.
--> Auto Reconnect will be attempted in 40 seconds

And my wvdial.conf looks like this:

[Dialer Defaults]
Init1 = AT + CGDCONT=1, "IP", "bredband.tre.se"
Modem Type = USB Modem
Phone = *99#
ISDN = 0
Username = *
Password = *
Modem = /dev/ttyACM0
Baud = 460800
Pin = 7702

This is the lsusb output: Code:

Bus 001 Device 007: ID 12d1:1505 Huawei Technologies Co., Ltd. E398 LTE/UMTS/GSM Modem/Networkcard
Bus 001 Device 004: ID 0bdb:1902 Ericsson Business Mobile Networks BV F3507g v2 Mobile Broadband Module

I've changed the wvdial.config several times with no success and if i change Init1 to: Code:

Init1 = ATZ
Init2 = AT + CGDCONT=1, "IP", "bredband.tre.se"

i get an error saying ATZ Error Bad init string. The usb dongle is a Huawei E372 Mobile Broadband modem. It has a sim-card in it and it requires a pin number of 4 digits to be able to connect to the internet. I tested it on Ubuntu 12.0.4 and it works fine but i'm having a really hard time trying to set it up on Backtrack 5 R3. Here is a picture of the modem click hereAny help would be much appreciated.I really need some help here. Thanks in advance.