January 1, 2015

RAID5 issue

Forums: 

Hello,
I am not sure if this is the right section to ask...
Have a problem and don't know what else I should do.
I am running a machine with 1hdd x 60gb and 4hdd x 500gb... the 4hdd running in RAID5 with mdadm.
I had a problem with the hdd running the OS, so I had to reinstall the OS (Debian) and didn't disconnect the 4hdd. After the installation i installed the mdadm and assemble the raid5. Everything went nice and easily. The problem is that I can't mount.

This is the information i could get:

# blkid
[*] /dev/sda1: UUID="9f838f29-6389-4498-8f10-741e9875c437" TYPE="ext3"
[*] /dev/sda5: UUID="9e6a4809-1a7e-42f9-81f6-8e7f90163020" TYPE="swap"
[*] /dev/sdb1: UUID="35b84b35-d9b7-52ac-7070-0312ee50f2ca" LABEL="backup:0" TYPE="linux_raid_member"
[*] /dev/sdc1: UUID="35b84b35-d9b7-52ac-7070-0312ee50f2ca" LABEL="backup:0" TYPE="linux_raid_member"
[*] /dev/sdd1: UUID="35b84b35-d9b7-52ac-7070-0312ee50f2ca" LABEL="backup:0" TYPE="linux_raid_member"
[*] /dev/sde1: UUID="35b84b35-d9b7-52ac-7070-0312ee50f2ca" LABEL="backup:0" TYPE="linux_raid_member"
[*] /dev/md0: UUID="95f88b62-fb10-45f2-b77f-fda4e2e96545" TYPE="swap"

# cat /proc/swaps
[*] Filename Type Size Used Priority
[*] /dev/sda5 partition 2018296 0 -1

# fdisk -l
[*]
[*] Disk /dev/sda: 60.0 GB, 60022480896 bytes
[*] 255 heads, 63 sectors/track, 7297 cylinders
[*] Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
[*] Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
[*] I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
[*] Disk identifier: 0x000ca33f
[*]
[*] Device Boot Start End Blocks Id System
[*] /dev/sda1 * 1 7046 56594432 83 Linux
[*] /dev/sda2 7046 7298 2018305 5 Extended
[*] /dev/sda5 7046 7298 2018304 82 Linux swap / Solaris
[*]
[*] Disk /dev/sdb: 500.1 GB, 500107862016 bytes
[*] 255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders
[*] Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
[*] Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
[*] I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
[*] Disk identifier: 0x1fcd2976
[*]
[*] Device Boot Start End Blocks Id System
[*] /dev/sdb1 * 1 60801 488384001 fd Linux raid autodetect
[*]
[*] Disk /dev/sdc: 500.1 GB, 500107862016 bytes
[*] 255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders
[*] Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
[*] Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
[*] I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
[*] Disk identifier: 0xf5cae5ea
[*]
[*] Device Boot Start End Blocks Id System
[*] /dev/sdc1 * 1 60801 488384001 fd Linux raid autodetect
[*]
[*] Disk /dev/sdd: 500.1 GB, 500107862016 bytes
[*] 255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders
[*] Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
[*] Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
[*] I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
[*] Disk identifier: 0xfd533d1c
[*]
[*] Device Boot Start End Blocks Id System
[*] /dev/sdd1 1 60801 488384001 fd Linux raid autodetect
[*]
[*] Disk /dev/sde: 500.1 GB, 500107862016 bytes
[*] 255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders
[*] Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
[*] Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
[*] I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
[*] Disk identifier: 0xf63ed4e7
[*]
[*] Device Boot Start End Blocks Id System
[*] /dev/sde1 1 60801 488384001 fd Linux raid autodetect
[*]
[*] Disk /dev/md0: 1499.9 GB, 1499911421952 bytes
[*] 2 heads, 4 sectors/track, 366189312 cylinders
[*] Units = cylinders of 8 * 512 = 4096 bytes
[*] Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
[*] I/O size (minimum/optimal): 524288 bytes / 1572864 bytes
[*] Disk identifier: 0x4b8343c2
[*]
[*] Disk /dev/md0 doesn't contain a valid partition table

# cat /proc/mdstat
[*] Personalities : [raid6] [raid5] [raid4]
[*] md0 : active raid5 sdd1[0] sdc1[4] sdb1[2] sde1[1]
[*] 1464757248 blocks super 1.2 level 5, 512k chunk, algorithm 2 [4/4] [UUUU]

# mount -t ext2 -o ro /dev/md0 /home/coss/mntraid/
[*] mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/md0,
[*] missing codepage or helper program, or other error
[*] In some cases useful info is found in syslog - try
[*] dmesg | tail or so

the mount, i did try with ext2, ext3, ext4 ...
everything it was running perfect before I reinstall the OS. But in past i disconnect the 4 hdd, but not this time... but before I proceed, i recheck if it was being installed only in 60gb hdd.

Thank you for gelping :D

Click Here!