May 29, 2009

NEWB's adventure's in Linux From Scratch

Back from the brink,

  If you've read many of my blog's , you know that I'm one to read whatever I can get my hands on.  I was having issues with grub and went into a chatroom to get some help and got smacked around pretty good yesterday because I was asking alot of basic questions that were in the book. So, if you're pretty good with linux and just read my blog to get a newb point of view then take notice.  When you I the "Newb " read something to learn, I'm not in a classroom, don't have a teacher to ask if I have questions so I have to assume that I've got it right. With that in mind we plod ahead to installing grub on a machine to see if I can get it to work on my machine... well ... of course it didn't or I wouldn't be blathering about my chatroom experience.:)

  Grub complained and wouldn't boot, so I set to work using the freshly acquired knowledge gain from reading the entire grub tutorial and rebooted  this time using "esc" to get to the menu and "c" to get to the commanline and entered "root ( " and then tab to get tab completion and guess what? the second drive is not even on the menu???. Ok , I do "root (hd1)" and enter get another prompt and do "kernel /boot/kernel-x.x.xx.whatever root=/dev/hdb1 <pointing to the kernel> no device found? then I do " map (hd1) (hd0) map (hd0) (hd1) enter  , then redo the root and kernel lines and boot.... cannot mount device...... :((  I go to a chat room for help and get chastised for not reading the manual because I'm asking about root and drives and checking everything. I figure I've done something wrong??? somewhere. Well I assure them that I've been taught well by the books I've read about online etiquette  and wouldn't take their time if I'd not read the manual and they apologized to me.

   After a good nights sleep and leaving the "beast" till morning , I found that I kept having disk errors , I just had windows on this hard drive with no problems???? well , I couldn't figure out tune2fs so I went and got my system rescue cd and booted it and ran "testdisk" and found two partitions unrecoverable on it???... So, I grabbed another drive and set it up and again I was ( after a few hours of trying) disk errors???

    Something's fishy here I thought to myself, ( not those exact words:))  so I went into my shop and grabbed another pata cable and GUESS WHAT!!!  no more problems!!!! Darn cable.:)) Whew.... If at first you don't succeed , try try again.

 

Click Here!